20.9.2013

Viimeinen jalkalista on kiinnitetty!

Jeejeejee,

tiedättekö kun aina sanotaan, että jollei muuta ole kesken, niin joku jalkalista puuttuu aina vuosikausia. Mullapas ei, sillä viimeinen jalkalista meni kiinni viime keskiviikkona klo 19.03. Tämä ei suinkaan tarkoita, että kaikki muu vielä olisi kunnossa, mutta lähellä ollaan jo.

Jalkalistojen kiinnittäminen vanhoihin kiviseiniin on ollut aika haastavaa. Edellinen omistaja oli liimannut listat, jolloin niitä poistaessani (ja jo ennestään) seiniin jäi ammottavat aukot, kun rappaus lähti listan mukana lattialle. Tasoitin kolot umpeen kipsilaastilla ja lähdin suunnittelemaan uusia listoja. Mietin pitkään oikeaa kiinnitystapaa ja lopulta päädyin "puuseppämenetelmään", eli porasin ensin seiniin reiät, jonka jälkeen laitoin näihin reikiin puutapin. Tämän jälkeen idea on yksinkertainen, eli listan läpi lyödään nätti listanaula joka osuu tuohon puutappiin. Näin listat saa irti ja vaikka vaihdettua helposti.

Naulan kohdistaminen vanhassa talossa tosin oli melko haastavaa. Lopulta homma sujui parhaiten niin, että merkkasin maalarinteippiin listan yläreunan, mittasin siitä sopivan mitan alaspäin reiälle ja merkkasin reiän paikan myös tuohon yläreunaviivaan. Kun reikä on porattu ja puutapitettu, merketaan listaan reiän oikea paikka sen ollessa seinässä tuota maalarinteippimerkintää avuksi käyttäen ja mitataan vielä yläreunasta oikea korkeus naulalla. Tätä menetelmää käyttäen (ja varsinkin kun lopuksi tajusin varmistaa suorakulmalla, että mittanauha on listassa suorassa) puutappiin osui 90 % nauloista :-D Myös se, jota naulatessani löi peukalooni. Au!


Tällaista verstaalta tänään. Huomenna lauantaina olen varannut päivän teemalle Habitare 2013, eli messuille menossa. Viime vuonna mukaan tarttui paljon tietoa ja esitteitä kylppäreistä ja keittiöistä, mutta nyt sopii keskittyä vain visuaaliseen ilmeeseen ja ehkä jotain pientä hankkimaan :-)

- Epe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti